När finanskrisen kom till Halmstad
Vi kan inte blunda för verkligheten är rubriken på en debattartikel av Carl-Fredrik Graf i Hallandsposten 26 augusti 2009.
Rubriken är ovanligt träffande om man har riklig humor. Den finanskris som drabbat Halmstads kommun är lika mycket lokalproducerad som importerad. Låt oss se hur Graf och Alliansen tillverkade den lokala delen av finanskrisen. Det är till stor del Allianspolitikernas egna ord som beskriver utvecklingen. Materialet är dokument från kommunens hemsida och länkar till och till tidningsartiklar. Till stor del skrivna av dem själva. Från 2007 och fram till nu, dvs hittills under denna mandatperiod.
Före 2008
Vid Alliansens tillträde på senhösten 2006 var ett av de första ärendena byggandet av en flispanna i hamnen för 130 milj kr. Den Energiplan som fullmäktige nyligen enhälligt hade antagit slog fast att inga nya produktionsanläggningar behövdes. HEM planerade att bygga ändå och C-F Graf ansåg att detta kunde ske utan att kommunstyrelsen eller fullmäktige behandlade ärendet. En bit inpå 2007 var kostnaden uppe i 207 milj kr, men någon slutredovisning har ännu inte skett. Frågan om detta pannprojekt faller dock utanför framställningen nedan.
När budgeten för 2008 antas på försommaren 2007 finns ett visst medvetande att kommunens driftkostnader och investeringar skenar. Detta framgår av det pressmeddelande som 5 maj 2007 lades på kommunens hemsida. Arenahallen omnämns särskilt. Samtidigt som man skriver om problemen väljer man ändå att satsa vidare. Man betonar att det är det goda finansnettot (Inga lån) som gör att Halmstad kan ha högre kostnader än andra kommuner.
Vid jultid 2007 presenterades en utredning om reklamvärdet av Solheim Cup. Man finner då att den publicitet som erhållits motsvarar en annonsering för 48 milj kr. Frågan ställs aldrig huruvida kommunen hade anledning att annonsera för detta belopp eller om de då aktuella annonserna skulle förmedlat samma budskap som publiciteten kring Solheim Cup förmedlade.
2008
Den 4 februari 2008 finns ett pressmeddelande på kommunens hemsida som berättar om den starka ekonomin. Helt riktigt nämns att det ligger reavinster vid försäljningar i siffrorna och att siffrorna även har blivit uppblåsta av att kommunen i praktiken sålt sina bolag till sig själv i och med koncernbildningen. Det finns ingen brasklapp om vart ekonomin är på väg.
Den 11 april 2008 har HP en liten artikel från TT som handlar om fastighetspriser. Tecknen på att finanskrisens verkningar har gett effekt i Sverige är tydliga. "Det mesta tyder på att de senaste årens snabba prisökningar är förbi. Det som nu drar priserna nedåt är oro för en konjunkturnedgång. Det kommer tecken varje dag med finanskrisen och den svaga amerikanska tillväxten, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm till TT."
Den 23 april 2008 är det dags för HP:s ledarskribent att ifrågasätta den kommunala ekonomin för kommande år. "I går varnade bankkoncernen Nordeas analytiker för att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och enligt denna bedömning kan den komma att slå till extra hårt under 2010 och 2011. Och vid en lågkonjunktur kommer landets kommuner att drabbas hårt. Skatteunderlaget viker och utgifterna ökar i och med att arbetslösheten tilltar."
En utförlig beskrivning av hur finanskrisen uppkom och spred sig fanns i DN 18 sept 2008. Den beskrev alla de tidiga signalerna.
Nu är det dags för nya och mycket dyra jippon. Den 26 april 2008 kommer nyheten om Tall Ships Races. Förmodligen vilar ställningstagandet på den tidigare utvärdering som gjorts av Solheim Cup. Denna slutsats kan man dra av det uttalande som Anja Kreivi gör. Det torde vara denna tjänsteman som hanterat ärendet. Det framgår inte hur kommunen ska finansiera arrangemanget.
När vi kunde slå upp Hallandsposten på morgonen den 14 maj 2008 finns på sid 2 en debattartikel med en häpnadsväckande rubrik "En expansiv Halmstadbudget". Alliansens ledare har fört pennan och kommunens satsningar känner inga gränser. Den försiktighet som skrevs in ett år tidigare är nu borta. Allt åt alla! "Alliansen vill även skjuta till tio miljoner....". "År 2009 satsar Alliansen cirka 71 miljoner...." Varifrån kommer pengarna när "Alliansen satsar" eller när man "skjuter till?" Man har för lågt skatteuttag i förhållande till utgiftsvolymen, men räknar uppenbarligen med en stigande konjunktur som medför ökande skatteintäkter. Det står dock inte i deras text. Kan ni se något om den finanskris som pågått under lång tid? Det pressmeddelande som lades på kommunens hemsida har samma budskap
Konfunderad över den lokala Alliansens världsfrånvarande politik skriver jag artikeln "Högmod går före lån", som publicerades 2 sept 2008. Denna artikel var i grunden tänkt att få ut Alliansföreträdarna ur bunkern och få igång ett offentligt samtal om den fallande kommunala ekonomin. Det lyckades inte.
Den 27 sept 2008 tar Alliansföreträdarna visserligen till orda i debattspalten i HP på sid 2. "Världsekonomin påverkar också Halmstad men vi kommer även fortsättningsvis att bedriva en ansvarsfull politik som långsiktigt säkrar kommunens ekonomi.", skriver man efter att för första gången ha konstaterat att det finns en finanskris. I övrigt handlar artikeln huvudsakligen om hur stora utgifter man stolt har skaffat sig.
Först den 14 oktober har det blivit tydligt att den finanskris som länge pågått faktiskt påverkar även Halmstad. Ett brev har kommit från SKL till kommunen. Kamrern har tittat in och förklarat. Denna kamrer är tydligen en av de få människor på jorden som har begåvning nog (jag har det uppenbart inte) att förklara för den lokala Alliansen att det finns praktiska gränser för den kommunala ekonomin. Den redan beslutade budgeten ska göras om. Alliansen byter fot. Nu ska det sparas ohejdat.
den 11 november 2008 skriver jag artikeln "När festen tog slut". "Jag söker svaret på frågan: Begrep inte alliansens ledare, trots alla signaler, förrän kamrern tittar in i oktober att kommunens ekonomi var i fritt fall? Eller valde man att tiga under sökande av en ursäkt? (Senare att "världsekonomin har drabbat Halmstad")" Båda alternativen känns helt osannolika, men ett av dem är rimligen det rätta. Jag vet än idag inte vilket.
Jag funderar över varför man inte passar på i lågkonjunkturen med investeringar för ett uthålligare Halmstad. Lågkonjunktur är rätt tidpunkt att billigt kunna investera i sådant som ändå är nödvändigt. Jag skriver 26 nov 2008 "Bygg Halmstad uthålligt". Det händer inte mycket på den fronten.
2009
Den 18 februari skriver Carl-Fredrik Graf "Det är de kapital- och driftskostnader som följer av en investering som skapar utgiftsökningar." Han verkar ha missat att det är skillnad på investeringar för verksamhetsutökning och exempelvis energiinvesteringar för minskade driftkostnader. Den 24 feb 2009 uttalar han krav på ytterligare neddragningar. 26 feb 2009 skriver jag "Att spara Halmstad fattigt".
När Carl-Fredrik Graf 26 augusti 2009 skriver "Vi kan inte blunda för verkligheten" reses frågan på nytt. Är det okunskap om ekonomi eller är det ett teaterstycke som ständigt pågår? Vem har blundat? Han står här fast vid skattehöjningen och är bekymrad för framtiden. "Graf gäst hos verkligheten", replikerar Olof Stigmar kärnfullt 3 sept 2009.
En del av förklaringarna kan finns i de debattartiklar av Lena Ekman (m) som publicerats i HP under augusti 2009. Den 17 augusti kommer hennes första artikel. I denna skriver hon: "Alliansens sparförslag för KN är framtaget efter en total översyn av verksamheten och innebär en omställning och effektivisering vilket enligt min bedömning inte varit möjlig i en högkonjunktur. Då låter man gärna allt flyta på av rädsla för folkopinionen." Detta tolkar jag så att moderaterna egentligen har velat skära på folkbildning, fritidsgårdar, bibliotek och annat under en längre tid. (Framgår av hennes andra artikel 19 augusti) Man har dock valt att låta allt flyta på tills någon annan talar om att något måste göras. Denne "någon" är troligen den kamrer som tittat in i oktober 2008. En replik av Lotta Olesen-Rosén (s) och Ingegerd Sahlström (s) var införd 27 augusti och när Lena Ekman replikerar 28 augusti skriver hon "Inte vet jag i vilken verklighet Ingegerd Sahlström och Lotta Olesen-Rosén lever men inte är det samma som alliansens. Har det gått er alldeles förbi att vi lever i en finanskris?"
Min senaste artikel insändes till HP 23 augusti, men har ännu inte publicerats. "Efter att länge ha följt och deltagit i Halmstadpolitiken får jag en allt större känsla av att skeendet inte är verkligt – att det som händer är en fiction, en obehaglig teaterföreställning som strax tar slut, varefter verkligheten tar över. Men, nej, det är ingen teater. Det ologiska som sker är verklighet."
7 sept 2009 kommer nyheten att kommunerna erhåller ett engångsbelopp som extra statsbidrag. Kamrern tittar in igen och för Halmstad blir det 68 miljoner kronor. Nu är långsiktighet och ansvar för framtiden inte högsta prioritet. Nyss var kommunen i en allvarlig ekonomisk situation med långsiktiga problem. Driftunderskott under 2009, för hög skuldsättning och svåra år som väntar. Nu ska engångsbeloppet användas för att sänka skatten. Detta kommenteras av oppositionen den 22 sept. Den 29 sept är det delvis nya signaler igen. Resultatet för 2009 blir bättre än väntat. Paniken har tydligen varit överdriven. Den 6 okt läggs förslaget om att reducera skattehöjningen. Bland motiven: "Det är viktigt att vi tar ansvar för en långsiktigt stark ekonomi."
Efter detta följer en period med lite mindre diskussion om skatten. 28 nov publicerar dock HP en artikel som visar att bara tre kommuner höjer skatten mer än Halmstad. 75 öres skattehöjning har just beslutats av fullmäktige och Carl-Fredrik Graf har sagt att skattesatsen kanske kan justeras nedåt nästa gång.
2010
På jakt efter inkomster har nu krav satts på HEM att leverera pengar till annan verksamhet. HEM får då ta ut högre avgifter på de verksamheter man driver på monopol, dvs renhållning och fjärrvärme. På samma sätt får HEM Elnät ta ut högre nätavgifter. Det här är smart högerpolitik! Tar man extra avgift per soptunna, per fjärrvärmemätare och per elmätare så blir avgiften inte så beroende av inkomst. Då får den fattige betala lika mycket som den rike till förlusterna i andra kommunala bolag. Den 10 februari kan vi läsa Carl Fredrik Grafs uttalanden om att en skattesänkning nu är på gång i Halmstad. Borta är alla vackra ord om långsiktigt ansvar för ekonomin. Oppositionen svarar följande dag. Och dagen därpå kan vi läsa om bokslutet för 2009. Detta innehåller jättelika realisationsvinster på försåld kommunal egendom. Problemet är att pengarna från försäljningarna redan har investerats, men investeringarna ger ökade driftkostnader. Samtidigt får man inga framtida inkomster på mark och annat som kommunen sålt. Intäkterna minskar och kostnaderna ökar. Ekonomin fortsätter utför och man kan bara sälja varje tillgång en gång.
Offentlig ekonomi är något som utvecklas långsamt. Det handlar om verksamheter som kan förutses över lång tid. Samtidigt finnas alltid kortare svängningar upp och ner med konjunkturer. Politikens uppgift är att verka långsiktigt i denna miljö. Alliansen är nu på väg att riva upp sin andra budget på två år. Min slutsats är att den lokala Alliansen till stor del själva skapat den finanskris som drabbat Halmstads kommun. Vad tycker du?
(Denna sammanställning kommer att kompletteras i den mån nytt material framkommer som har betydelse för helhetsbilden)
Senast uppdaterat 2010-02-28